NEW FUTURISTIC MINDS 2040

Een event over mode, lifestyle, kunst, innovatie, duurzaamheid, architectuur. Met thema’s als; Hoe kunnen wij met kunst en design mensen bewust maken over het behoud van flora & fauna? Kunnen wij nieuwe toepassingen bedenken? We houden van mooie spullen, maar hoe vinden wij de balans in het produceren en daarnaast de omgeving niet te blijven vervuilen.

Moritz Ebinger is een kunstenaar die al jaren onderzoek doet naar goud. Hij heeft in Thailand, Suriname en Zwitserland onderzoek gedaan naar goud. Voor gevaar van eigen leven. Het resultaat twee prachtige boeken waarin de avontuurlijke verhalen en geschiedenis aan bod komt. Hij laat de mensen die naar goud jagen in hun waarde, maar laat ze toch hun hersenen kraken. Met een enorme kunstcollectie en werk in het Boymans Museum is hij goud waard.

Ingrid Ellensburg is als designer weer aan bod om haar uitzonderlijke creaties te tonen op de catwalk. Ze is haar tijd altijd voor. In het laatste event wist ze het Witte Huis te vertalen in een ontwerp met verlichting en nieuwe technieken. De Pyramide van Louvre bleef ook niet ongeschonden met zijn prachtige verlichting. Welk gebouw komt dit maal aan bod?

Atelier Doré heeft excentrieke sieraden ontworpen naar aanleiding van de architectuur van Rotterdam. In een flitsende tentoonstelling zullen zij jou hier meer over vertellen. Niet alleen over hen ontwerpen, maar ze zijn de initiatiefnemers voor het neerzetten van een Goud Museum in Suriname. Het zijn kunstenaars die internationale prijzen in de wacht hebben gesleept.

New Futuristic Minds geeft lessen over techniek, robotica en heeft in samenwerking met Universiteit van Utrecht een lessencyclus van A.I. ontwikkeld. Quality Youth voert de verschillende lessen uit op de scholen in Nederland. New Futuristic Minds heeft de eer om het Goud Museum te helpen opzetten. (i.p.v. om hier aan mee te werken). Wij adviseren om een High Tech zelfvoorzienend gebouw neer te zetten omringd met een botanische tuin zodat flora en fauna uit het binnenland niet ontbreekt. De architecten worden daarom ook persoonlijk uitgenodigd om de aftrap voor de wedstrijd voor het gebouw met ons te beleven.

Programma

Rotterdam: The Changing City

75 jaar geleden zag Rotterdam er net zo uit als veel andere steden: een binnenstad met prachtige historische gebouwen, typische Nederlandse grachten, drukke smalle zijstraten, steegjes en oude bruggen over grachten en de Maas. Het bombardement van mei 1940 bracht daar rigoureus een verandering in en het hart van de stad werd meedogenloos geraakt. Veel was verdwenen en er ontstonden enorme ruimtes. De open vlaktes boden de mogelijkheid om de inrichting van de stad drastisch te veranderen. De Lijnbaan was de eerste winkelpromenade van de wereld. Architectenbureau Van den Broek en Bakema ontworpen in strakke zakelijke stijl de nieuwe stad. Veel nationale en internationale architecten volgden met ontwerpen voor gebouwen, bruggen en pleinen. Tot op heden inspireert het vernieuwde Rotterdam ontwerpers op verschillende gebieden. De skyline van Rotterdam zal altijd blijven veranderen.

Door het starten met het Bruisend Brugge Instituut, en door te sparren werd het idee geboren. Mede door de inspiratie van de stad Brugge. Deze middeleeuwse stad met zijn authentieke gebouwen - inmiddels historisch erfgoed - bracht mij op het idee van het project Futuristic Minds 2040. De stad Rotterdam is in bepaalde opzichten uniek, omdat oude delen van de stad zijn weggevaagd in de 2e W.O. Ondanks dit gebeuren zijn er bepaalde delen van de stad overeind gebleven. Bruisend Brugge Instituut was een instituut voor jong en oud, waar men zijn creativiteit kwijt kon door te schilderen en te tekenen en daarnaast hoogwaardige kunststukken ter plekke te bekijken. De kunstcollectie is afkomstig van een privé collectie en daarnaast exposeerden er internationale kunstenaars uit diverse kunstdisciplines. In 2014 en 2015 heeft Royalty Youth met het Bruisend Brugge Instituut projecten uitgevoerd.

De beschreven visuele verandering van Rotterdam is het thema voor New Futuristic Minds: De wandelende tentoonstelling. Door de gebouwen en bruggen die verwerkt zijn in kleding, geshowd door modellen. Gebouwen zoals de Erasmusbrug, de Kruiskade, de Markthal, het nieuwe gebouw ‘De Rotterdam’, het klassieke stadhuis aan de Coolsingel en het Hotel New York; deze en zoveel meer staan centraal in de show.

New Futuristic Minds is een project dat mensen hun fantasie zal doen prikkelen, mensen in contact brengt met duurzaamheid en innovatie op het gebied van kleding, mode lifestyle en architectuur. Daarnaast worden architectonische hoogstandjes van Rotterdam in een ander jasje getoond. Het belichten van duurzaamheid hoeft geen geitenwollensokken bedoeling te zijn. In tegendeel is het niet alleen vernieuwing, maar ook noodzaak.

Er zullen bedrijven aanwezig zijn die ambachtelijke en ‘vergeten’ beroepen aan de orde stellen. Waar jongeren nog een beeld van hebben dat je handen er vies van worden en je met zakken moet sjouwen. Tegenwoordig zijn zoveel beroepen gemoderniseerd en waar de hightech wordt toegepast voor efficiëntie. Kijk maar naar beroepen in de scheepvaart en Transport.

New Futuristic Mind is bestemd voor alle leeftijden. Er wordt ruimte gegeven aan mensen die open staan voor nieuwe initiatieven. Leeftijd speelt hierin geen rol.